Ik krijg te weinig prikkels.

Door de bril van TA: de kracht van strooks.

Dit is een cocreatie van Jacobien Geuze (J) en Nynke de Geus (N), beiden trainers aan de TA academie. We wisselen uit over wat ons dagelijks bezighoudt, hoe we door de bril van TA betekenis kunnen geven aan onze ervaringen en welke opties voor ons helpend zijn in de dagelijkse realiteit. Dit ter inspiratie en waar mogelijk ondersteunend in jouw proces!

J: Ik was er even klaar mee. We zaten aan tafel met het gezin, om te eten, en er hing een nogal mopperige sfeer. Ik had een groot deel van de dag in allerlei video calls gezeten, een serie huishoudelijke klusjes gedaan en het eten klaargemaakt. Toen ik daar vervolgens een kritische opmerking over hoorde was het even genoeg. Ik wilde geen negativiteit meer; “Kan iemand ook iets pósitiefs zeggen over de inspanning die ik heb geleverd?!”. Toen ik er later over nadacht realiseerde ik me dat ik teveel alleen had gedaan en te slecht voor mezelf had gezorgd. Herken je dat?

N: Helemaal! Mijn werkzaamheden zijn in deze tijd met name online en veelal een solo actie. Na een paar keer op een dag tegen mezelf gezegd te hebben dat ik goed bezig ben, geeft dat niet de mate van voldoening die ik ervaar in contact met anderen. Natuurlijk zet ik samenwerkingen online voort, maar het is niet hetzelfde. Daarnaast mis ik letterlijk het fysieke contact met anderen. Een klein schouderklopje, een lichte aanraking en een oprechte knuffel. Mijn familieleden worden inmiddels bedolven onder mijn aanrakingen:). Vanuit TA weten we dat er veel geschreven is over het fenomeen ‘hongers’: honger naar erkenning en prikkels. Een honger die zich deze tijd lastiger laat voeden.

Eric Berne beschreef in 1964 (Games People Play) één van zijn meest impactvolle concepten. Hij gaf aan dat mensen een honger hebben naar erkenning, naar prikkels. Een zeer sterke behoefte dus, aan bevestiging door anderen. Hij noemde dit strooks: “the fundamental unit of social action”. Deze honger is voor mensen, als sociale wezens, ZO sterk dat we verpieteren als we deze prikkels niet krijgen. Strooks zijn nodig om te overleven en te groeien. Je kunt denken aan een warme knuffel, maar ook aan positieve strooks in de vorm van een compliment, lach, omhelzing, woorden van steun en aanmoediging. Voorbeelden van negatieve strooks zijn er ook: negatieve kritiek, een opgetrokken wenkbrauw, een snauw of een klap. Het is zo dat we liever negatieve erkenning krijgen van anderen dan helemaal geen. 

J: Goh, als ik dit weer even goed tot me door laat dringen, en denk aan de mensen die nu alleen zijn, dan word ik echt verdrietig. Zij missen de aanraking en het contact. En de mensen die daar vanuit hun vak of in hun omgeving mee te maken hebben, zouden dat (denk ik) ook graag anders zien. Ik begrijp goed dat dit ‘onmenselijk’ wordt genoemd; we zijn immers een ’sociale’ diersoort. Best een pijnlijk en ook ethisch dilemma: fysieke versus psychische gezondheid. En het hangt ook nog zo nauw samen. Poeh. Ik kijk daardoor nu ook weer relativerender naar wat ik hierboven schreef. Want negatieve strooks kunnen onprettig zijn, maar we verkommeren als we helemaal geen strooks krijgen. Dat klinkt heftig en dat is het ook…

N: Ja, zo’n lockdown vraagt van ons om goed voor onze ‘strookhuishouding’ te zorgen, en die van anderen. Ik neem me voor om vaker stil te staan bij dat wat vanzelfsprekend zou kunnen worden; een kopje koffie voor elkaar maken of even een belangstellende vraag. Elkaar zien en weten te waarderen, en dat kan ook digitaal merk ik. Hoe zou het zijn als ieder van ons zichzelf elke dag een portie strooks geeft? En een veelheid aan positieve strooks uitwisselt met de eigen omgeving? Mogelijk verandert het jouw wereld een beetje. Start met familie, partner, kinderen, ouders, en collega’s. Zodat we ons gezien, geliefd en verbonden voelen. 

Hopelijk inspireert dit in het vinden van een weg in turbulente tijden. Succes met de jouwe!

Jacobien en Nynke

Share this story:

Introductieleergang Transactionele Analyse

Wat is Transactionele Analyse (TA)? Zou het iets voor mij zijn? En wat leer ik dan? Voor iedereen die nieuwsgierig is en wil kennismaken met TA is er de introductieleergang TA. Deze is zowel online als fysiek te volgen.

Introductieleergang
Online introductieleergang