Ik overleg wat af met mezelf!

Door de bril van TA: interne egotoestanden

Dit is een cocreatie van Jacobien Geuze (J) en Nynke de Geus (N), beiden trainers aan de TA academie. We wisselen uit over wat ons dagelijks bezighoudt, hoe we door de bril van TA betekenis kunnen geven aan onze ervaringen en welke opties voor ons helpend zijn in de dagelijkse realiteit. Dit ter inspiratie en waar mogelijk ondersteunend in jouw proces!

N: Wat ben ik blij met het feit dat we meer bewegingsruimte hebben. Zowel wat er privé als in de werkcontext mogelijk is. Ik heb mijn eerste fysieke trainingen op 1,5 meter afstand nu gegeven en dat was zo welkom. Fijn om weer in elkaars nabijheid te kunnen werken, om elkaar te zien en te ervaren zonder digitaal scherm. Dat wat voorheen zo vanzelfsprekend was, is nu bijzonder! Naast het genieten van deze fysieke ontmoetingen bespeur ik intern ook iets anders. Bij alles – of het nu gaat om een bbq met vrienden of een zakelijke meeting op kantoor – vraag ik me af of het wel mag volgens de regelgeving van het RIVM, wat ik daar zelf van vind en waar mijn behoefte ligt. Dit interne proces vind ik vermoeiend. Hoe doe jij dat?

J: Nou, dat heb ik ook hoor. Ik stel mezelf steeds allerlei vragen: kan dit nu? Wat vind ik ervan en voel ik er bij? Wat is inmiddels de richtlijn? Ik heb bijvoorbeeld snel de neiging om de fysieke nabijheid van mensen op te zoeken en moet echt mijn hoofd erbij houden om alert te blijven. En me te realiseren welke risico’s er zijn. Tegelijk merk ik dat mensen andere keuzes maken dan ik. Vandaag was ik op een tuinfeestje met verschillende tijdslots waar ik van tevoren op ingetekend heb. En daar ter plekke was het heel wisselend wat betreft de begroetingen die iedereen koos. En de argumenten erbij. We lopen onderling meer uit de pas dan een paar weken geleden, wat betreft onze keuzes. Toen Rutte nog vertelde wat wel en niet mocht, was het makkelijker.

Egotoestanden

We wisselen intern voortdurend van ‘egotoestand’. Eric Berne schreef in 1961 voor het eerst over drie egotoestanden waarin het denken, voelen en handelen van mensen te categoriseren is. Enigszins te vergelijken met ’mindset’ maar het is meer, het betreft een geheel van voelen, denken en handelen, en is dus echt ‘een staat van zijn’. En daarin veranderen we de hele tijd door. Bij het uitdragen van een overtuiging bijvoorbeeld, bevinden we ons in onze (Structurerende) Ouder. Bij een gevoel van onzekerheid in ons Kind. Wanneer we in de Volwassen egotoestand zijn, zijn we over het algemeen het meest effectief. Vooral wanneer we vanuit die interne observerende modus contact kunnen maken met onze behoeften en gevoelens, en onze normen en waarden. Door dat alles intern bewust waar te nemen, kunnen we onszelf beter begrijpen en bijvoorbeeld besluiten nemen. Zoals nu, in corona tijd. Dit maakt deze periode op zich trouwens niet makkelijker. Maar geeft wel meer handvatten voor bewuste keuzes.

N: Ja, mijn interne dialoog tussen deze verschillende egotoestanden maakt het pittig. Dat is niet zozeer zichtbaar aan de buitenkant. Het is iets wat ik met name zelf ervaar en wat ik soms uit zou willen zetten! En ik realiseer me tegelijkertijd dat deze interne dynamiek van waarde is voor mij en voor ieder mens: het is immers ons ‘kompas’ in ons dagelijkse leven. Het biedt houvast en helpt ons de juiste afwegingen en/of beslissingen te maken. Wat is goed voor mij, goed voor de ander en de mensen (omgeving) om mij heen?

J: Dat zeg je mooi; eigenlijk kalibreren we voortdurend ons kompas in deze tijd. Dat hoef ik normaal gesproken niet, in een stabiele situatie. Dan hoef ik me niet voortdurend opnieuw te verhouden tot mezelf en mijn omgeving. Ik hoorde vandaag iemand zeggen “ik blijf op afstand, dat vind ik nu het makkelijkst voor mezelf.” Ik voel ook dat ik moe word van die afstemming, intern (tussen mijn egotoestanden) en met de omgeving. En dat ik er naar neig om ‘maar weer gewoon te doen’. Inmiddels lijkt mijn dagelijks handelen daar ook steeds meer op nu het grootste gevaar wat lijkt te zijn geweken. Terwijl ik tegelijk voel en denk dat ik alert moet blijven. Ik heb vorige week met mezelf afgesproken hoe ik nu wil begroeten. En ik evalueer om de paar dagen dat besluit. Dat geeft me wel meer rust.

Hopelijk inspireert dit in het vinden van een weg in turbulente tijden. Succes met de jouwe!

Jacobien en Nynke

Share this story:

Introductieleergang Transactionele Analyse

Wat is Transactionele Analyse (TA)? Zou het iets voor mij zijn? En wat leer ik dan? Voor iedereen die nieuwsgierig is en wil kennismaken met TA is er de introductieleergang TA. Deze is zowel online als fysiek te volgen.

Introductieleergang
Online introductieleergang