Online werken vanuit mijn keuken?!

Door de bril van TA: zorgen voor ‘gezonde’ grenzen

Dit is een cocreatie van Jacobien Geuze (J) en Nynke de Geus (N), beiden trainers aan de TA academie. We wisselen uit over wat ons dagelijks bezighoudt, hoe we door de bril van TA betekenis kunnen geven aan onze ervaringen en welke opties voor ons helpend zijn in de dagelijkse realiteit. Dit ter inspiratie en waar mogelijk ondersteunend in jouw proces!

N: Van alle dingen die nu anders zijn, mis ik het ‘zijn’ met andere mensen op verschillende plaatsen. Ken je dat? Gewend om veel te reizen, start ik mijn werkdagen inmiddels achter een scherm, steeds vanuit mijn werkkamer, van de ene meeting naar de andere. Gelukkig met verschillende personen. Die files mis ik geen seconde, wel de energie door op verschillende organisatie plekken aan het werk te zijn.

J: Ja, herkenbaar. Ik mis ook die leuke en afwisselende werkomgevingen, met eigen culturen en mensen. En lekker aan het werk te zijn voor een afgesproken tijd. Ik realiseerde me dat ik het nu al fijn vind om naar mijn kantoor te kunnen lopen en weer terug naar huis. En daarvoor ook passende kleding aan te doen. Gek, maar het helpt me. Zodat werk en vrije tijd wat meer zijn afgebakend. Lastiger lijkt me, als dat niet kan. Doet me denken aan onze behoefte aan grenzen. Berne schreef daar al over in The Structure and Dynamics of Organisations and Groups (1963), en het artikel van Green & Molenkamp (2005) vind ik ook goed bruikbaar. Het bewustzijn van die grenzen en het bewaken ervan kan zo krachtig werken voor ons welzijn en onze onderlinge relaties! Zeker nu, dat merk ik echt elke dag. Volgens mij wordt het belang ervan voor onze effectiviteit en gezondheid vaak onderschat.

Je kunt denken aan grenzen m.b.t. tijd, taak en territorium (plek). Juist die zijn fundamenteel om je rol goed op te pakken; professioneel en privé. Ze geven duidelijkheid en veiligheid, bij het werk dat moet worden gedaan. Je weet zeg maar waar je aan toe bent. Bij onduidelijkheid hierover wordt je taakgerichtheid minder. Als het gaat om tijd kun je denken aan de vraag wanneer je werkdag begint en eindigt. Bij taak gaat het meer over wat je te doen hebt, wat pak je op en met welk resultaat? En wanneer is het resultaat goed? Bij territorium gaat het over de ruimte of plek waar je je bevindt. Drie grenzen die – zeker in deze periode – bewustwording van ons vragen.

N: Met deze TA-kennis in mijn achterhoofd realiseer ik me nogmaals dat genoemde grenzen met het werken vanuit huis door elkaar lopen, diffuus worden zelfs. Van kinderen die rondlopen en aandacht nodig hebben terwijl je zelf in een meeting bent, en collega’s die in de avonduren werk inhalen vanwege de hectiek overdag, tot het zoeken naar een eigen werkplek, in de keuken of desnoods op de vliering. De tijd, taak, en territorium grens vraagt wat anders van ons. Dat wat normaliter al belangrijk is, is nu nog belangrijker!

J: Ja, eens. En okay, het is dus helpend (gezond EN effectief) om bewust aandacht te geven aan die grenzen. Wat voor mij in ieder geval helpt is het volgende: een besluit nemen over wat wel of niet werkt. Wat ik wel of niet wil, en over wat haalbaar is, in deze omstandigheden. Waar ik mee experimenteerde:

  • bewust naar een eigen werkplek toe bewegen, fysiek of in mijn hoofd, zodat ik een (denkbeeldige) grens over ga;
  • kiezen voor andere werktijden, om te combineren met kinderen en mijn thuis-dynamiek. Dit geeft ook duidelijkheid over pauzes en het begin van bijvoorbeeld mijn weekend.

Hopelijk inspireert dit in het vinden van een weg in turbulente tijden. Succes met de jouwe!

Nynke en Jacobien

 

 

 

Introductieleergang Transactionele Analyse

Wat is Transactionele Analyse (TA)? Zou het iets voor mij zijn? En wat leer ik dan? Voor iedereen die nieuwsgierig is en wil kennismaken met TA is er de introductieleergang TA. Deze is zowel online als fysiek te volgen.

Introductieleergang
Online introductieleergang