Ben jij werkzaam in het onderwijs en wil jij je bekwamen in de toepassingsmogelijkheden van TA in jouw lesgroep(en)? Dan zijn de masterclasses TA in het onderwijs geschikt voor jou!

De focus in deze masterclasses ligt op het praktisch leren toepassen van TA filosofie, theorie en concepten in het onderwijs op groeps- en individueel niveau. Uitgangspunt is de gedachte dat de relatie tussen docent en leerlingen van cruciale betekenis is voor het welslagen van de schoolcarrière van …? Van wie eigenlijk? Wij menen van jullie beiden. Hoe zorg je samen voor een veilig en gezond schoolklimaat waarbij leren en plezier centraal staan? TA biedt je opties om je eigen autonomie en die van leerlingen te vergroten.

Direct aanmelden Bekijk praktische informatie

Programma

In iedere masterclass staat een specifiek TA thema centraal. Elke masterclass bestaat uit twee aaneengesloten dagen. De verschillende masterclasses zijn afzonderlijk van elkaar te volgen.

Je kunt je deelcertificaten van masterclass 1, 2 en 3 inwisselen voor een opleidingscertificaat Onderwijs en Opvoeding. Deze opleiding is geaccrediteerd door registerleraar.nl.

1. Masterclass Autonomie bevorderend onderwijs en de rol van contracteren

Je leert werken met contracteren aan de hand van verdiepende theoretische kennis en experimenten in de eigen leergroep. Je onderzoekt hoe je met hulp van contracten kan werken aan autonomie , interactie met anderen en het ontwikkelen van competenties (Stevens 2002). Het gezamenlijk proces van contracteren bevordert verantwoordelijkheid in je onderwijsgroep en draagt bij aan veiligheid. De talloze oefensituaties maken dit duidelijk.

2. Masterclass Communicatie is de basis!

In deze masterclass wordt duidelijk welke communicatiewetten er gelden als je de communicatie wil benutten als krachtig didactisch en pedagogisch instrument. Het door Susannah Temple ontwikkelde model van Functional Fluency geeft een helder inzicht in de effectiviteit van gedrag. Tijdens deze twee dagen maken we gebruik van de TIFF gedragsanalyse waarbij, na het invullen van de TIFF vragenlijst, jouw gebruik van de verschillende gedragsmodi in kaart wordt gebracht. Je krijgt bovendien concrete handvatten voor nieuw gedrag in de dagelijkse onderwijspraktijk.

3. Masterclass De ontwikkeling centraal

In deze masterclass krijg je handvatten om de (psychologische) ontwikkeling van jouw leerlingen/studenten te begeleiden. Welke interventies kun je doen om hun ontwikkeling te stimuleren? Ook besteden we aandacht aan jouw eigen ontwikkeling als onderwijsprofessional. Wat heb jij in deze tijd nodig om fit te blijven en je werk met plezier te doen? 

Je krijgt inzicht in de verschillende fases van de gezonde (psychologische) ontwikkeling van leerlingen. Pamela Levin heeft haar leven lang onderzoek gedaan naar de ontwikkelingscyclus van kinderen en volwassenen. Vernieuwend in haar werk is de opvatting dat de menselijke ontwikkeling uit cycli bestaat die voortdurend herhaald worden en waarin je actief kunt interveniëren. Je leert hoe je als onderwijsprofessional een positieve bijdrage kunt leveren aan iedere ontwikkelingsfase. 

4. Masterclass Vrijheid in leren

In deze masterclass maak je kennis met zes ‘leer imago’s’, ontwikkeld door TA professional Trudi Newton. De leer imago’s beschrijven ieder een verschillende onderwijsstijl met een ander uitgangspunt van leren en een andere vrijheid. Je onderzoekt welke onderwijsstijl jou van nature past en welke uitdagingen je ervaart bij de andere stijlen. Na afloop ga je naar huis met nieuwe tools voor je eigen onderwijspraktijk om vrijheid in leren bij jezelf en anderen te herkennen en te vergroten!    

Resultaat

Na deze masterclasses:

  • heb je concrete handvatten om effectieve relaties aan te gaan met leerlingen, studenten en collega’s en beschik je over voldoende opties om – waar nodig – daarin verbeteringen aan te brengen;
  • beschik je over concrete en inspirerende ideeën om verschillende TA concepten te integreren in je dagelijkse les- en begeleidingspraktijk;
  • heb je samengewerkt, gedeeld met en geleerd van collega-onderwijsgevenden met een passie voor TA;
  • heb je nieuwe energie om je rol als docent op een autonome, verbindende en zingevende manier in te vullen.

Voor wie

Onze masterclasses zijn vernieuwend en inspirerend voor alle docenten in het onderwijs: van basisonderwijs tot het hoger onderwijs. De enige voorwaarde die we stellen is dat je in het bezit bent van een onderwijsbevoegdheid en dat je werkt met lesgroepen. Voor je met deze masterclass start, dien je de Introductieleergang TA (101) te volgen.

Startdata Prijs Locatie
Startdatum: 17 mrt. 2022 tot 18 mrt. 2022 Prijs: € 595 Locatie: Zeist Toon planning Inschrijven
Lesdagen en tijden:
  • TAO MC3: De ontwikkeling centraal - dag 1 do. 17 mrt. 2022 10:00 - 17:00 uur Zeist
  • TAO MC3: De ontwikkeling centraal - dag 2 vr. 18 mrt. 2022 10:00 - 17:00 uur Zeist
Locatiegegevens:
TA academie
Arnhemse Bovenweg 140
3708 AH Zeist