Workshop rondom ethiek van Anne de Graaf

Ethiek: onderzoeken in plaats van beoordelen!
Meer Volwassene, minder Ouder in ons ethisch redeneren?
Een dag over ethiek met Anne de Graaf, TSTA-O & CTA-P.

Direct aanmelden Bekijk praktische informatie

Mijn moeder zei vaak: ‘Eén dwaas kan meer vragen stellen dan tien wijzen kunnen beantwoorden’. 😉 En daar zit veel in!
Wat dacht je van ethisch geladen vragen als:  (https://ap.lc/wIeDo):

  • In hoeverre moet iemand de vrijheid hebben grievende opmerkingen te plaatsen op social media?
  • Mag de overheid je verplichten donor te worden?
  • Moeten alle fietsers een helm dragen?
  • Zou een boek als Mein Kampf gewoon verkocht moeten kunnen worden?
  • Moet het verboden zijn kleren te verkopen en te kopen als die zijn gefabriceerd in een onveilige buitenlandse fabriek?
  • In hoeverre mag de overheid ingrijpen in mijn eigen huiselijke omgeving door rookmelders verplicht te stellen?

 

Gedurende deze dag over Ethiek onderzoeken we samen drie nauw verwante kwesties.

De eerste kwestie betreft de veranderende kijk op de rol van ethiek in het algemeen en daarmee in het werk van de professional.
Heel lang leken vragen zoals hierboven uit te nodigen tot een eenduidig antwoord: ja of nee! In ethische debatten hebben we een ontwikkeling doorgemaakt ‘van weten wat goed of fout is’ naar ‘onderzoek doen’. Het gaat inmiddels om samen goede vragen stellen en samen de onzekerheid, ambiguïteit en complexiteit die dit oproept verdragen. Op deze manier kunnen we ons bewust worden van de keuzes die we te maken hebben.

De tweede kwestie betreft de gevolgen van deze veranderende visie voor ‘the tone of voice’ van ethische codes en klachtenprocedures.
De huidige theorie en praktijk van ethiek binnen de TA gemeenschap nodigt ons uit tot bewustzijn ten aanzien van de keuzes die we maken. Keuzes die werkelijk uitnodigen tot leren en ontwikkelen maar die ook het risico in zich dragen om fouten te maken en te falen. Dit vraagt om acceptatie van ‘Good enough practises’ in plaats van de eis tot ’best practises’.

De derde kwestie betreft het balanceren van autonomie en homonomie.
Het is de moeite waard om te onderzoeken wat de consequentie is van het meer ‘balanceren van autonomie en homonomie’ in ons denken over ethiek. Hierbij is het van belang om, in het denken over ethiek, stil te staan bij onze behoefte aan erbij horen en onze behoefte aan verbinding en gemeenschap.

In zijn boek The Field Guide to Understanding ‘Human Error’ (2014) legt professor Sydney Dekker uit dat we in de oude kijk op fouten maken misschien in de verleiding komen om te vragen: ‘Waarom hebben deze mensen niet beter opgepast?’ Of: ‘Hoe kunnen we deze mensen meer bij veiligheid betrekken?’ We zouden zelfs kunnen denken dat we onze veiligheidsproblemen kunnen oplossen door deze mensen te vertellen voorzichtiger te zijn, door de onverlaten terecht te wijzen, door een nieuwe regel of procedure uit te vaardigen en naleving te eisen. Het zal niet werken.

In een ander boek, Just Culture, Balancing Safety and Accountability (2012), maakt Dekker onderscheid tussen zogenaamde ‘old school’ en ‘new school’ ethiek. In de old school ethiek worden vooral de stemmen vanuit de Ouder gehoord. Als we ons richten op wat Dekker schrijft over new school ethiek, dan is dit het beeld: Menselijke fouten, inclusief het overschrijden van een ethische lijn, worden niet gezien als oorzaak maar als symptoom. Het echte probleem zit dieper in het systeem. Om het incident in de toekomst te voorkomen, dien je met het systeem aan het werk te gaan. Dit betekent dat je het ontwerp van het systeem moet heroverwegen, het nut van procedures moet onderzoeken en mogelijke tegenstrijdigheden hebt te neutraliseren.

Wie nieuwsgierig geworden is kan een aantal van Dekkers online colleges volgen via: https://sidneydekker.com/films/ 

Anne de Graaf

Anne de Graaf is een van de oprichters van de TA academie. Hij stond aan de wieg van veel leergangen die tot op vandaag de ruggengraat vormen van het curriculum zoals de TA academie dat aanbiedt. Hij is auteur van veel TA boeken en artikelen, waaronder (samen met Moniek Thunnissen) het Leerboek Transactionele Analyse. De afgelopen jaren was Anne een van de voorzitters van de Ethische Commissie van de ITAA. In die rol was hij een van de gangmakers van het ingrijpende transitieproces dat het denken over ethiek momenteel ondergaat.

Voor wie?

Deze dag rondom Ethiek is speciaal bedoeld voor TA professionals die meer willen weten over de recente veranderingen in het ethische denken en handelen binnen de (internationale) TA gemeenschap en die bereid zijn complexe vragen te onderzoeken. Heb je zin om de  de complexiteit van je eigen ingebrachte ethische kwesties nader te onderzoeken? Dan is deze dag iets voor jou.

Praktische informatie

Deze dag  vindt plaats op vrijdag 24 maart 2023 bij: TA academie, Landgoed De Breul, Arnhemse Bovenweg 140 te Zeist. De dag start om 10.00 uur en eindigt om 17.00 uur. Koffie, thee en lunch zijn bij de prijs inbegrepen.

Startdata Prijs Locatie
Startdatum: 24 mrt. 2023 tot 24 mrt. 2023 Prijs: 325 Locatie: Zeist Toon planning Inschrijven
Lesdagen en tijden:
  • Workshop rondom ethiek van Anne de Graaf -eendaagse vr. 24 mrt. 2023 10:00 - 17:00 uur Zeist
Locatiegegevens:
TA academie
Arnhemse Bovenweg 140
3708 AHZeist