Het geheim van de TA therapeut

Het geheim van de TA therapeut

Alles wat je wilde weten over de rol van therapeutische interventies bij veranderprocessen!

Bij therapeutische interventies denk je direct aan de setting van een psychotherapeut en zijn/haar cliënt en wellicht niet meteen aan veranderprocessen in team- of organisatieverband. En toch hebben deze werelden veel met elkaar gemeen. In al deze situaties gaat het om het begeleiden van individuen en teams bij verandering in veelal complexe situaties. Individuen veranderen in de context van hun (leef- en werk)omgeving, en veranderingen in organisaties gebeuren voor en door mensen.

Op 8 en 9  juni 2021 krijg je de kans om met onze gewaardeerde collega Moniek Thunnissen, een zeer ervaren TSTA psychotherapeut, je therapeutische vaardigheden en kennis uit te breiden en te verstevigen. Je doorloopt het hele ‘therapeutische’ proces: van kennismaking, intake, diagnose tot en met het proces van afhechten. In al deze situaties leer je jezelf als instrument te gebruiken bij het veranderingsproces.

Moniek Thunnissen gebruikt TA als belangrijkste methode in haar werk als psychiater. Moniek is gepromoveerd op de lange termijn effecten van een klinische TA-behandeling in de Viersprong in Halsteren. Zij publiceerde een aantal boeken, waaronder het veel gebruikte Leerboek Transactionele Analyse (samen met Anne de Graaf). In 2018 publiceerde zij het boek De essentie van Psychotherapie, een boek dat lovend is ontvangen en nu aan zijn tweede druk toe is. In de tweedaagse maak je kennis met de rijkdom van dit boek.

Bekijk het programma Bekijk praktische informatie

Programma

Uit alle onderzoek naar de effectiviteit van psychotherapie blijkt dat het goed hanteren van de therapeutische relatie het meest voorspellend is voor de uiteindelijke en blijvende verandering. Hetzelfde geldt voor veranderingsprocessen in organisaties en in counseling: de persoon van de professional maakt het verschil. Wat vereist dit aan basisvaardigheden? Het lukt de ene professional namelijk beter dan de andere om een goede relatie tot stand te brengen. Hierover gaan deze twee inspirerende dagen. Moniek besteedt ruim aandacht aan de essentiële vaardigheden die je nodig hebt als begeleider van veranderprocessen.

De volgende onderzoeksvragen staan centraal:

 • Hoe diagnosticeer je wat er speelt bij de cliënt?
 • Hoe motiveer jij een cliënt?
 • Hoe help jij een cliënt naar zichzelf te kijken van buitenaf en naar een ander van binnenuit (ook wel mentaliseren genoemd)?
 • Hoe ga jij om met overdracht- en tegenoverdracht?
 • Hoe ga jij om met weerstand? En hoe buig je disfunctionele afweer om in meer adaptief gedrag en gevoel?
 • Hoe herstel je een breuk in de relatie?
 • Hoe beëindig je een therapie of begeleiding op een verantwoorde manier?

Resultaat

Na twee dagen

 • heb je kennis van concepten als motiveren, mentaliseren, (tegen)overdracht en weerstand;
 • heb je je vanuit de veranderfocus verder verdiept in de TA-concepten egotoestanden, strooks, transacties en script;
 • heb je geoefend met therapeutische vaardigheden in de verschillende fases van het begeleidingsproces;
 • weet je jezelf meer in te zetten als instrument in de professionele relatie.

Voor wie

Deelname aan deze bijzondere tweedaagse is interessant voor alle coaches, psychotherapeuten, trainers, managers en veranderkundige professionals die met (de begeleiding van) mensen werken. Voorwaarde voor deelname is dat je een Introductieleergang Transactionele Analyse 1-0-1 bij de TA academie of elders gevolgd hebt.

Praktische informatie

De tweedaagse vindt plaats op 8 en 9 juni 2021 op de campus van de TA academie in Soesterberg, Conferentiehotel Kontakt der Kontinenten. Beide dagen starten om 10.00 uur en eindigen om 17.00 uur. Koffie, thee, lunch en materialen zijn inbegrepen.

De kosten bedragen € 450,- voor studenten en oud-studenten en € 525,- voor belangstellenden van buitenaf. Opgeven kan via onderstaand aanmeldformulier.

Moniek maakt tijdens de tweedaagse gebruik van haar inspirerende boek De essentie van Psychotherapie. Dit boek kun je tijdens de tweedaagse met korting aanschaffen.

Aanmeldformulier Het geheim van de TA therapeut

Aanmeldformulier "Het geheim van de TA therapeut"

Adresgegevens

Factuurgegevens

Gegevens factuuradres

Introductieleergang Transactionele Analyse

Wat is Transactionele Analyse (TA)? Zou het iets voor mij zijn? En wat leer ik dan? Voor iedereen die nieuwsgierig is en wil kennismaken met TA is er de introductieleergang TA. Deze is zowel online als fysiek te volgen.

Introductieleergang
Online introductieleergang