TA is overal – kamperen

Door Annelies Voss
Directeur in het Speciaal Basisonderwijs, moeder van twee pubers en student Management en Organisatieontwikkeling

 

Wij kamperen graag. Ja, echt graag! Door de jaren heen hebben we geleerd hoe we dat ook het beste kunnen doen. Met een helder contract. Ofwel…. Ik zeg wat we gaan doen, mijn man gehoorzaamt gewoon. Of ben ik dus gewoon ook thuis de leider? Bij het opzetten van de tent, werkt het in ieder geval prima. Nu we deze tent al vaker opgezet hebben, hoeven we dat contract niet iedere keer weer opnieuw te bespreken. Zonder te praten, krijgen wij die tent omhoog, strak afgespannen en ingericht. Topteam! Het begon dus met een leider, duidelijke afspraken, wie doet wat en de vakantie kan beginnen. Dat was een paar jaar geleden anders. Toen waren we niet afgestemd, waren er andere verwachtingen van elkaar, werd het dus een rommeltje, maar konden de buren op de camping genieten van ons geklungel. Hij de kritische ouder (en de ‘wees perfect’) Ik de voedende ouder (en de ‘maak voort’).

Wat een combinatie! Ik heb me best vaak afgevraagd of wij nou wel het beste stel zijn. Als hij dan kritisch was… want de tent stond niet waterpas of de stok iets te scheef, het touwtje net niet genoeg afgespannen en ik het vooral allemaal ‘goed wilde doen’, vloog ik in de aanhankelijke kind toestand en was hij duidelijk de ouder. De vakantie begon altijd met gedoe, emotie en soms kleine ruzietjes. Hier was ons beider script ook zo helder aanwezig. De man bepaalt, de vrouw gehoorzaamt. Zo’n opvoeding hebben wij genoten. Nu we dat doorbroken hebben, en het ook oké is dat ik als vrouw aangeef hoe we die tent gaan opzetten, gaat het goed! Hij had altijd het idee dat hij moest zorgen voor een goed resultaat en ik had altijd het idee dat ik me maar niet moest bemoeien met zijn manier van…. Nou, dat kan dus wel! Toch grappig! Zijn we al meer dan 25 jaar samen en kunnen we eindelijk op een fijne manier een tent opzetten. Nooit te oud om te leren. Een paar meter verder zien we onze jongens samen hun tentje opzetten. Zij hebben duidelijk nog geen helder contract, geen weet van elkaars drivers en dus blijft het voor de buren leuk om te zien hoe dat gezin met die pubers zich settelen op een camping.

TA is overal!

TA Opleidingen

Persoonlijke Groei & Professionele Ontwikkeling

Wil je jouw persoonlijke groei en je professionele ontwikkeling echt aangaan? Dan biedt de driejarige TA opleiding Persoonlijke Groei & Professionele Ontwikkeling je alle mogelijkheden. 

Management & Organisatieontwikkeling

De opleiding is bestemd voor professionals die in hun werk te maken hebben met vraagstukken omtrent effectieve beïnvloeding van mensen en systemen.

Coaching & Counseling

Deze opleiding is geschikt voor praktiserende coaches en/of counselors en voor professionals voor wie coaching een belangrijk onderdeel van het werk is.

Ben jij opzoek naar een website webshop of e-learning?

Website

Korte intro over het pakket, Vervolgens de inhoud er onder.

Webshop

Korte intro over het pakket, Vervolgens de inhoud er onder.

E-learning

Korte intro over het pakket, Vervolgens de inhoud er onder.

Met het versturen van dit formulier geef je toestemming aan ons om via deze gegevens contact met je te zoeken. Wil je weten hoe wij met jouw ingevulde gegevens omgaan, lees hier onze privacyverklaring.