Transactionele Analyse

De Transactionele Analyse (TA) is een theorie over persoonlijkheid, communicatie en verandering, ontwikkeld in de jaren 1950-1960. Grondlegger van de Transactionele Analyse is de van oorsprong Canadese psychiater Eric Berne (1910-1970). Berne was een pionier en radicale denker binnen de psychiatrie. Hij ontwikkelde deze diepgaande en systematische theorie om persoonlijke ontwikkeling mogelijk te maken en gezonde relaties aan te kunnen gaan. In 1958 publiceerde Berne voor het eerst over TA in Transactional Analysis, A New and Effective Method of Group Therapy. In datzelfde jaar startte hij de San Francisco seminars. Vanuit die wekelijkse bijeenkomsten groeide de TA uit tot een wereldwijde gemeenschap van professionals die werken met het TA-gedachtegoed en de verschillende TA-methodieken.

Geloof in de zelfverantwoordelijkheid en in het zelfsturend vermogen van mensen zijn de pijlers onder het denken en doen vanuit de TA. De TA biedt een praktische, heldere theorie die door iedereen te begrijpen is. Het is een model dat de complexiteit en diepgang van jezelf, je relaties en de groepen en organisaties waarin je leeft en werkt, hanteerbaar maakt. Het is een unieke theorie over de persoonlijkheid van mensen, hun gedrag, communicatie en verandering. TA-professionals vooronderstellen en zoeken de autonomie en de eigen verantwoordelijkheid van mensen. TA is een effectief instrument voor persoonlijke groei en professionele ontwikkeling en voor coaching, counseling, therapie en organisatieontwikkeling. Het ondersteunt het creëren van een gezonde persoonlijkheid waarbij autonomie centraal staat.

Beluister hier de podcast over dit onderwerp

TA Filosofie

Filosofie wil hier zoveel zeggen als het denken achter alle TA-theorie en de praktijk. De filosofische uitgangspunten binnen de Transactionele Analyse zijn de volgende:
– mensen zijn OK: elke persoon is van waarde, van belang en heeft recht op gelijkheid en respect;
– mensen (met slechts enkele uitzonderingen, zoals degenen met een ernstige hersenbeschadiging) hebben de capaciteit om na te denken;
– mensen kunnen veranderen; zij kunnen eerdere beslissingen die zij namen, herzien.

Humanistische existentiële mensvisie

De filosofische uitgangspunten van de TA passen in de humanistische existentiële mensvisie:
– mensen zijn van nature geneigd en in staat om in harmonie met zichzelf en anderen en de natuur te leven;
– mensen zijn in staat om verantwoordelijkheid voor zichzelf te nemen en hun problemen op basis van gelijkwaardigheid op te lossen;
– het is belangrijk om je bewust te zijn van je eigen behoeften, gevoelens en gedachten, te vragen om wat je nodig hebt en goed voor jezelf en anderen te zorgen.

Bronnen

Berne, E. (1957), Ego states in psychotherapy. American Journal of Psychotherapy, 11, 293-309.
Berne, E. (1961). Transactional Analysis Psychotherapy. New York: Grove Press.

TA Opleidingen

Persoonlijke Groei & Professionele Ontwikkeling

Wil je jouw persoonlijke groei en je professionele ontwikkeling echt aangaan? Dan biedt de driejarige TA opleiding Persoonlijke Groei & Professionele Ontwikkeling je alle mogelijkheden. 

Management & Organisatieontwikkeling

De opleiding is bestemd voor professionals die in hun werk te maken hebben met vraagstukken omtrent effectieve beïnvloeding van mensen en systemen.

Coaching & Counseling

Deze opleiding is geschikt voor praktiserende coaches en/of counselors en voor professionals voor wie coaching een belangrijk onderdeel van het werk is.

Ben jij opzoek naar een website webshop of e-learning?

Website

Korte intro over het pakket, Vervolgens de inhoud er onder.

Webshop

Korte intro over het pakket, Vervolgens de inhoud er onder.

E-learning

Korte intro over het pakket, Vervolgens de inhoud er onder.

Met het versturen van dit formulier geef je toestemming aan ons om via deze gegevens contact met je te zoeken. Wil je weten hoe wij met jouw ingevulde gegevens omgaan, lees hier onze privacyverklaring.