Werkstijlen

Werkstijlen helpen te kijken naar onze stijl van werken en die van anderen. Over het algemeen helpen werkstijlen ons; het zijn eigenlijk kwaliteiten. Wanneer ze ons niet meer helpen bij ons werk en we onze strategie niet wijzigen, dan gaat de werkstijl ons besturen. We kunnen dan in onze valkuilen stappen. Dit gebeurt vooral als we onder druk staan. 

De Transactionele Analyse onderscheidt vijf werkstijlen die elk hun kwaliteiten en valkuilen hebben:

Wees perfect
Wees perfect-mensen zijn perfectionistisch. Zij vinden dat alles meteen goed moet zijn en staan voor de kwaliteit van hun werk. Ze werken nauwgezet en leveren betrouwbaar werk af. Ze zijn goed georganiseerd en kijken vooruit waardoor ze meestal een alternatief plan klaar hebben liggen voor het geval dat nodig is. Wees perfect-mensen hebben de neiging te veel details aan hun werk toe te voegen. Zij doen dat ook als zij spreken en schrijven. Hun zinnen worden daardoor vaak lang. Helaas halen ze lang niet altijd de deadline omdat ze hun werk zo zorgvuldig willen doen dat de controle ervan veel tijd kost. Ze vinden het moeilijk om werk te delegeren. 

Doe een genoegen
Doe een genoegen-mensen zijn echte teamspelers. Ze vinden het fijn met andere mensen samen te werken en zijn oprecht geïnteresseerd in anderen. Ze zijn begripvol en empathisch en aangenaam in de omgang. Ze maken veel gebruik van hun intuïtie en hebben oog voor lichaamstaal en signalen die anderen wellicht over het hoofd zien. Ze stellen zich dienstbaar en coöperatief op. Aan de andere kant hebben ze behoefte aan de goedkeuring van anderen waardoor ze aarzelen hun opvattingen te delen en zich te veel kunnen aanpassen aan de ander. 

Doe je best
Mensen met een doe je best-werkstijl zijn enthousiast. Ze stoppen veel energie in een taak. Vooral van nieuwe dingen worden ze enthousiast. Ze krijgen energie van het onderzoeken van de verschillende mogelijkheden. Doe je best-mensen kunnen goed zaken van de grond krijgen. Hun valkuil kan zijn dat zij hun taak niet afmaken of te groot maken waardoor deze niet afkomt. De poging is dan belangrijker dan het succes. Doe je best mensen kunnen als zij spreken van de hak op de tak springen omdat er nieuwe gedachten bij hen opkomen. De luisteraar kan daarvan in de war raken.

Wees sterk
Deze mensen blijven kalm en stabiel als ze onder druk staan. Ze kunnen goed met stress omgaan omdat ze logisch blijven denken als anderen in paniek raken. Hun omgeving ervaart ze als betrouwbaar in hun werk omdat ze bereid zijn de vervelende klussen op te pakken. Wees sterk-mensen vragen anderen niet om hulp. Ze hebben er een hekel aan om hun zwakten te erkennen. Hun omgeving kan zich ongemakkelijk voelen door hun gebrek aan emotionele respons. Ze spreken vaak in ‘je’ wanneer ze ‘ik’ bedoelen. Aan hun gezicht is weinig emotie af te lezen. Zij doen het wel alleen.

Schiet op
Schiet op-mensen weten hoe zij onder (tijds)druk moeten presteren. Zij gedijen goed bij korte deadlines en houden tempo in de gang van zaken. Ze zijn tevreden als ze zaken in een zo kort mogelijke tijd kunnen doen. Aan de andere kant kunnen Schiet op-mensen wachten tot het laatste moment. Onnodige fouten kunnen hiervan het gevolg zijn. Ook de kwaliteit van het werk kan te wensen over laten. Schiet op-mensen spreken snel, hebben de neiging anderen te onderbreken of maken zinnen voor hen af. Zij kunnen ongeduldig zijn en haasten zich van de ene naar de andere afspraak. Hun ongeduld is eveneens te zien in hun lichaamstaal. De Schiet op-werkstijl is meestal een toevoeging aan een van de andere werkstijlen.

Van kwaliteit naar valkuil
Wanneer tijdens het werken het stressniveau stijgt, loop je de kans om in je werkstijl door te slaan en in je valkuil terecht te komen. Vaak krijg je dan het gevoel: ik ben oké als ik nog meer mijn best doe of nog sneller werk. Binnen de Transactionele Analyse noemen we de negatieve kant ofwel een overdosis van de werkstijlen drivers. Je wordt dan gedreven door je werkstijl alsof je geen andere keuze hebt. Je kunt meer lezen over drivers bij het TA-concept Script.

De meeste mensen hanteren een mengvorm van verschillende werkstijlen. Wil je zicht krijgen op jouw werkstijlen? Vul dan de Werkstijlen test in.

Bronnen

De Graaf, A. en Kunst, K. (2005), Einstein en de kunst van het zeilen (7e druk). Amsterdam: SWP.
Hay, J. (2004). We lossen het samen wel op! Amsterdam: SWP.

TA Opleidingen

Persoonlijke Groei & Professionele Ontwikkeling

Wil je jouw persoonlijke groei en je professionele ontwikkeling echt aangaan? Dan biedt de driejarige TA opleiding Persoonlijke Groei & Professionele Ontwikkeling je alle mogelijkheden. 

Management & Organisatieontwikkeling

De opleiding is bestemd voor professionals die in hun werk te maken hebben met vraagstukken omtrent effectieve beïnvloeding van mensen en systemen.

Coaching & Counseling

Deze opleiding is geschikt voor praktiserende coaches en/of counselors en voor professionals voor wie coaching een belangrijk onderdeel van het werk is.

Ben jij opzoek naar een website webshop of e-learning?

Website

Korte intro over het pakket, Vervolgens de inhoud er onder.

Webshop

Korte intro over het pakket, Vervolgens de inhoud er onder.

E-learning

Korte intro over het pakket, Vervolgens de inhoud er onder.

Met het versturen van dit formulier geef je toestemming aan ons om via deze gegevens contact met je te zoeken. Wil je weten hoe wij met jouw ingevulde gegevens omgaan, lees hier onze privacyverklaring.