Weer verbinding met jezelf en de ander

Door Marij Peeters, TA-professional & gezins- en relatietherapeut

In mijn werk als therapeut begeleid ik koppels, individuelen, ouders en kinderen om in een veilige context opnieuw op zoek te gaan naar verbinding. Om ruimte te geven aan zichzelf en anderen, om gehoord en gezien te worden. Met andere woorden om de hechting opnieuw tot stand te brengen. Maar waar gaat hechting eigenlijk over? Denk aan je verbonden voelen, je niet alleen voelen, het niet alleen hoeven doen. Dat je vertrouwt op jezelf en vertrouwt op de ander.

Het onderzoek naar hechting door pioniers als Bowlby kunnen we vertalen naar ‘gewone mensen dingen’. In gewone mensentaal. Waar we vroeger dachten dat een hechtingsstijl of patroon voor het leven was, weten we nu dat dit kan veranderen. In de TA noemen we dit her-beslissen: we kunnen nieuwe, bewuste innerlijke besluiten nemen. Over hoe dichtbij de ander mag komen, of je hulp mag vragen, of je behoeften mag uiten. Besluiten die gaan over hechtingsthema’s.

Ik neem je graag mee in een voorbeeld uit mijn eigen praktijk. Maak kennis met een moeder en zoon. Het contact tussen moeder en zoon is al jaren niet vanzelfsprekend Aanvankelijk zegt de moeder: “In het eerste gesprek zal mijn zoon wel in alle redelijkheid zijn gedrag aanpassen, omdat hij inziet dat ik gelijk heb.” Haar zoon zegt voorafgaand het volgende: “Ik vind het eng om eraan te beginnen. Ik weet niet of ik me veilig genoeg voel om mijn kant van het verhaal te vertellen.” In de begeleiding hebben we gewerkt aan het mogen uiten van behoeften en gevoelens. Hebben we gekeken naar goede intenties die achter gedrag schuil gaan. De moeder kon langzamerhand zien dat haar verdedigende houding een coping mechanisme was om met moeilijke dingen om te gaan. Ze ontdekte dat haar eigen emotionele pijn de relatie in de weg zat. De zoon: “In het begin heb je mijn moeder geholpen met haar reacties op mij.  En met mij begrijpen. Zo zei je bijvoorbeeld dat ik me vast eenzaam gevoeld moest hebben.” Door gevoelens en hechtingsangsten een plek te geven, te ‘valideren’, kregen moeder en zoon in de loop van de tijd vertrouwen in elkaar. Hun contact heeft zich daardoor hersteld.

Heb je ook belangstelling voor het hechtingsgericht werken in je professie als counselor of therapeut?

Binnen TA academie begeleid ik de opleiding TA en hechting waarin je leert werken met een veilige hechting binnen de professionele relatie en de relatie met het systeem van je cliënt. We integreren in deze opleiding interventies uit de TA met recente hechtingsgerichte relatie- en gezinstherapieën. Doe je mee?

Voor meer informatie zie https://ta-academie.nl/opleidingen/ta-en-hechting

TA Opleidingen

Persoonlijke Groei & Professionele Ontwikkeling

Wil je jouw persoonlijke groei en je professionele ontwikkeling echt aangaan? Dan biedt de driejarige TA opleiding Persoonlijke Groei & Professionele Ontwikkeling je alle mogelijkheden. 

Management & Organisatieontwikkeling

De opleiding is bestemd voor professionals die in hun werk te maken hebben met vraagstukken omtrent effectieve beïnvloeding van mensen en systemen.

Coaching & Counseling

Deze opleiding is geschikt voor praktiserende coaches en/of counselors en voor professionals voor wie coaching een belangrijk onderdeel van het werk is.

Ben jij opzoek naar een website webshop of e-learning?

Website

Korte intro over het pakket, Vervolgens de inhoud er onder.

Webshop

Korte intro over het pakket, Vervolgens de inhoud er onder.

E-learning

Korte intro over het pakket, Vervolgens de inhoud er onder.

Met het versturen van dit formulier geef je toestemming aan ons om via deze gegevens contact met je te zoeken. Wil je weten hoe wij met jouw ingevulde gegevens omgaan, lees hier onze privacyverklaring.